Česta pitanja

1.  Koje je sve nekretnine potrebno certificirati?
Vasnik zgrade ili dijela zgrade većeg od 50m2 u obvezi je od 01.07.2013. godine imati energetski certifikat ukoliko prodaje nekretninu. Ako je želi iznajmljivati, tada je rok za certifikaciju 01.01.2016. godine.

2. Koja je cijena certifikata
Za razliku od nove zgrade, za postojeći objekt izrada energetskog certifikata podrazumijeva energetski pregled i izvješće pa iz tog razloga cijena varira ovisno o kvadraturi, lokaciji nekretnine te složenosti tehničkih sustava.

3. Koliko dugo vrijedi energetski certifikat ?
Po važećim propisima certifikat vrijedi 10 godina. S obzirom da postoji mogućnost promjene energetskih svojstava unutar tog vremenskog perioda, nakon isteka tog roka analizu odnosno energetski pregled treba ponoviti.

4. Kome se mogu obratiti za izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata ?
Obratiti se možete bilo kom ovlaštenom energetskom certifikatoru koji je ovlaštenje dobio od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

5. Što je potrebno pribaviti prije energetskog pregleda ?
Potreban je vlasnički list iz kojeg su vidljivi podaci o objektu te ukoliko su Vam dostupni računi za energente i vodu (do tri godine) na temelju kojih bi energetski certifikator mogao provesti što kvalitetniju ocjenu zgrade.

6. Koje je dokumente potrebno dati na uvid energetskom certifikatoru ako je riječ o novoj nekretnini ?
Energetskom certifikatoru je potreban glavni projekt i završno izvješće nadzornog inženjera.

7. Može li se energetsko certificiranje zgrade platiti iz pričuve ?
Naravno ! Energetsko certificiranje cijele zgrade je po svakom stanu financijski povoljnije nego ukoliko se certificira samo jedan stan. Nadalje, energetski certifikator će kod energetskog pregleda cijele zgrade dati smjernice za poboljšanje ovojnice zgrade ili potrebne radove u kotlovnici.

8. Mora li se prilikom prodaje nekretnine putem oglasa navesti energetski razred ?
Ukoliko oglas za prodaju nekretnine objavljujete u medijima tada je potrebno u oglasu navesti i energetski razred te nekretnine.